
Tokom rutinske kontrole zimnice u Sloveniji, u kisjelim krastavcima uvezenim iz Indije otkriven je paracetamol, što je prvi takav slučaj zabilježen u Evropi.
Nakon sumnje, sprovedena je dodatna analiza u privatnoj laboratoriji, koja je potvrdila prisustvo lijeka za snižavanje temperature. Ispitivanja su pokazala da se u uzorku nalazi skoro 30 miligrama paracetamola po kilogramu proizvoda.
Zbog ovoga je 15.000 kilograma ukiseljenih krastavaca zadržano u skladištu, a slučaj je odmah prijavljen Evropskoj komisiji, prenosi Danas.
Stručnjakinja Maja Rapajić sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu pojasnila je da u standardnom tehnološkom procesu proizvodnje kiselih krastavaca nema prostora za pojavu ovakve supstance.
„Kod mariniranog povrća, pa i krastavaca, osnovni sastojci su voda, sirće, šećer, so i začini. Tokom proizvodnje krastavci se pasterizuju, i u tom procesu nema mjesta paracetamolu. Međutim, moguća je naknadna kontaminacija, na primjer putem vode kojom su zalivani usjevi“, objasnila je Rapajić.
Ona nije željela spekulisati da li je paracetamol možda korišćen u procesu kiseljenja, ali nije isključila ljudski faktor kao mogući uzrok.
Izvor: Analitika
Foto: Pixabay