5. December 2025.
shutterstock1830800459-670x447

Cvekla je nezaobilazan dio svake zimske trpeze – bilo da je služite kao salatu, prilog ili osvježavajući dodatak uz ručak. Ako je pripremite u tegli po ovom jednostavnom receptu, dobićete savršeno izbalansiran ukus koji će oduševiti i najizbirljivije goste.

Jednom kada je probate, biće vam jasno zašto mnogi kažu da ova zimnica nikada ne traje dugo u špajzu.

Potrebni sastojci:

5 kg svježe cvekle

1,5 litara vode

500 ml alkoholnog sirćeta

4 kašike šećera

3 kašike soli

nekoliko zrna bibera

Priprema:

1. Priprema cvekle:

Dobro operite cveklu (ne ljuštite je), stavite je u tepsiju i pecite u rerni dok ne omekša. Najlakše ćete provjeriti čačkalicom – ako lako prolazi, pečena je. Tokom pečenja povremeno je okrenite da se ravnomjerno ispeče.

2. Rezanje i marinada:

Kada se cvekla ohladi, ogulite je i isijecite na kolutove ili štanglice. U posebnoj posudi pomiješajte vodu, sirće, so i šećer, pa prelijte preko cvekle. Ostavite da odstoji oko pola sata.

3. Punjenje tegli:

U čiste, sterilisane tegle stavite nekoliko zrna bibera, pa ređajte cveklu. Prelijte mješavinom sirćeta i vode tako da sve bude potpuno prekriveno tečnošću.

4. Pasterizacija:

Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, poređajte tegle (da se ne dodiruju), pa sipajte vodu do vrha. Zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok ne proključa, zatim kuvajte još oko 5 minuta.
Ostavite tegle u vodi da se potpuno ohlade.

Savjet plus:

Za još bogatiji ukus možete dodati nekoliko kriški rena, lovorov list ili par zrna karanfilića. Cvekla će dobiti poseban miris i notu domaće tradicije.

Izvor: Nezavisne

Foto: Shutterstock