5. December 2025.
image_1672221929_391330

Nutricionisti naglašavaju da namakanje oraha u vodi povećava njihovu hranljivu vrijednost i olakšava varenje. Na taj način razgrađuju se fitinska kiselina i inhibitori enzima, što omogućava bolju apsorpciju minerala poput cinka, magnezijuma i gvožđa.

Redovno konzumiranje namočenih oraha donosi brojne benefite: pomažu u kontroli tjelesne težine jer duže drže osjećaj sitosti, usporavaju nagle skokove šećera u krvi, te podržavaju zdravlje srca zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš holesterol.

Osim toga, orasi natopljeni vodom pozitivno djeluju na mozak i kognitivne funkcije, jer su bogati vitaminima B grupe i antioksidansima. Njihova antioksidativna svojstva štite ćelije od slobodnih radikala, dok minerali poput fosfora i kalcijuma jačaju kosti i zglobove, ublažavajući upalne procese.

Uvrstite ih u doručak ili užinu – samo nekoliko namočenih oraha dnevno može značajno doprinijeti energiji, vitalnosti i opštem zdravlju organizma.

Izvor: Antena M

Foto: Pixabay